Uzroci vlage u stanu: Sve što trebate znati o problemu i rješenjima

Uzroci vlage u stanu - Kapljica

Tablica sadržaja

Saznajte koji su uzroci vlage u stanu. Vlaga može biti veliki problem koji se javlja u mnogim domovima diljem svijeta, a Hrvatska nije iznimka. U ovoj objavi istražit ćemo različite uzroke vlage u stanu i pružiti vam korisne savjete i rješenja za rješavanje tog problema. Ako se borite s vlagom u svom domu, ne brinite – ovdje smo da vam pomognemo!

Ključne informacije:

 • Vlaga u stanu može uzrokovati razne probleme poput pojave plijesni, oštećenja zidova, lošeg zdravlja i neugodnog mirisa.
 • Prepoznavanje uzroka vlage ključno je za rješavanje problema. Mogući uzroci uključuju curenje vode, nedovoljnu ventilaciju, kapilarnu vlagu i kondenzaciju.
 • Važno je održavati odgovarajuću razinu vlage u stanu kako bi se spriječile negativne posljedice.
 • Redovito provjeravajte stan kako biste otkrili znakove vlažnosti i odmah poduzmite korake za rješavanje problema.

Uzroci vlage u stanu

Vlaga u stanu nije samo estetski problem – ona može ozbiljno narušiti kvalitetu života, ugroziti zdravlje ukućana te dugoročno oštetiti strukturu vašeg doma. Razumijevanje uzroka vlage ključno je za pronalaženje učinkovitog rješenja i sprječavanje njenog ponovnog pojavljivanja. Evo najčešćih krivaca za vlagu u stanu:

 1. Kondenzacija: Najčešći uzrok vlage, posebno u hladnijim mjesecima. Nastaje kada topli zrak pun vlage dođe u kontakt s hladnim površinama poput zidova, prozora ili stropova. Višak vlage se hladi i pretvara u kapljice vode.
 2. Propusnost: Pukotine u zidovima, oko prozora ili na krovu omogućuju kišnici da prodre u vaš dom. Ovaj problem je posebno izražen u starijim zgradama ili onima s lošom izolacijom.
 3. Kapilarna vlaga: Javlja se kada vlaga iz tla putuje kroz zidove zbog kapilarnog efekta. Ovo je čest problem u prizemljima ili podrumima, posebno ako nema hidroizolacije.
 4. Nedovoljna ventilacija: Loša ventilacija u prostorijama s visokom vlagom (kuhinja, kupaonica) sprječava isparavanje vlage, što dovodi do njenog nakupljanja na zidovima i drugim površinama.
 5. Poplave: Propuštanje cijevi ili poplave mogu uzrokovati iznenadnu i veliku štetu od vlage. Osim vidljive vode, problem može biti i u vlazi koja se upila u zidove i podove.
 6. Građevinski nedostaci: Loša izvedba hidroizolacije, nedovoljno sušenje materijala nakon gradnje ili nekvalitetni građevinski materijali mogu uzrokovati dugotrajne probleme s vlagom.
 7. Životne navike: Svakodnevne aktivnosti poput kuhanja, tuširanja ili sušenja rublja u zatvorenom prostoru povećavaju količinu vlage u zraku.

Posljedice vlage u stanu: Tihi neprijatelj vašeg doma i zdravlja

Vlaga u stanu nije samo estetski problem koji narušava izgled zidova i stropova. Njene posljedice mogu biti daleko ozbiljnije i dugotrajnije. Utječu na zdravlje ukućana, kvalitetu života, pa čak i vrijednost nekretnine. Evo što sve vlaga može uzrokovati:

1. Zdravstveni problemi – Učinci vlage na zdravlje:

Prekomjerna vlaga stvara idealne uvjete za razvoj plijesni i grinja, što može dovesti do niza zdravstvenih problema, posebno kod osoba s alergijama, astmom ili oslabljenim imunološkim sustavom.

 • Alergije i respiratorne tegobe: Plijesan, koja se često razvija u vlažnim uvjetima, može izazvati alergijske reakcije, astmu, bronhitis i druge respiratorne probleme, posebno kod djece i osoba s oslabljenim imunitetom.
 • Kožne iritacije: Vlaga može pogoršati stanja poput ekcema i dermatitisa, uzrokujući svrbež, crvenilo i upale kože.
 • Reumatske bolesti: Dugotrajna izloženost vlazi može pogoršati simptome reumatskih bolesti poput artritisa i bolova u mišićima.
 • Glavobolje i umor: Kronična izloženost vlazi može dovesti do glavobolja, umora, problema s koncentracijom i općeg osjećaja slabosti.

Važno je napomenuti da su djeca, starije osobe i osobe s kroničnim bolestima posebno osjetljive na negativne učinke vlage. Stoga je ključno prepoznati problem na vrijeme i poduzeti mjere za njegovo rješavanje kako biste zaštitili svoje zdravlje i zdravlje svojih najmilijih.

2. Oštećenja na imovini:

 • Plijesan i gljivice: Osim što su opasne za zdravlje, plijesan i gljivice mogu oštetiti zidove, stropove, namještaj i druge predmete u stanu, uzrokujući mrlje, neugodne mirise i propadanje materijala.
 • Oštećenja konstrukcije: Dugotrajna vlaga može oslabiti strukturu zidova, stropova i podova, uzrokujući pucanje, ljuštenje žbuke i druge ozbiljne probleme koji zahtijevaju skupe popravke.
 • Korozija metala: Vlaga ubrzava proces korozije metalnih elemenata poput cijevi, radijatora i električnih instalacija, što može dovesti do kvarova i povećanog rizika od požara.

3. Financijski gubici:

 • Smanjena vrijednost nekretnine: Stan s vidljivim tragovima vlage teško će pronaći kupca, a njegova vrijednost na tržištu bit će znatno niža.
 • Troškovi sanacije: Uklanjanje vlage i popravak nastalih oštećenja mogu biti vrlo skupi, ovisno o opsegu problema i potrebnim radovima.

4. Smanjena kvaliteta života:

 • Neugodni mirisi: Vlaga često uzrokuje neugodne, ustajale mirise koji se teško uklanjaju i stvaraju osjećaj nečistoće.
 • Hladnoća i nelagoda: Vlažni zidovi i podovi otežavaju zagrijavanje prostora, čineći ga hladnim i neugodnim za boravak.
 • Stres i anksioznost: Život u vlažnom i nezdravom okruženju može uzrokovati stres, anksioznost i druge psihičke probleme.

Ignoriranje problema vlage može imati ozbiljne posljedice. Stoga je važno prepoznati znakove upozorenja i poduzeti pravovremene mjere isušivanja vlage kako biste zaštitili svoj dom i zdravlje.

Kako prepoznati probleme s vlagom

Vlaga u stanu može biti podmukla i često se otkrije tek kad problem postane ozbiljan. No, postoje jasni znakovi upozorenja koji vam mogu pomoći da prepoznate problem na vrijeme i spriječite veću štetu. Evo na što trebate obratiti pažnju:

Vidljivi znakovi problema s vlagom:

 • Mrlje na zidovima i stropu: Najčešće su tamne, žućkaste ili zelenkaste boje, a mogu biti različitih veličina i oblika.
 • Plijesan: Crne, zelene ili bijele mrlje koje se pojavljuju na zidovima, stropu, oko prozora ili u kutovima prostorija. Plijesan ima karakterističan, neugodan miris.
 • Ljuštenje boje i tapeta: Vlaga uzrokuje oštećenje zidnih površina, što dovodi do ljuštenja boje i tapeta.
 • Kondenzacija na prozorima: Kapljice vode na unutarnjoj strani prozora, posebno ujutro, znak su visoke vlažnosti u stanu.

Ostali znakovi:

 • Neugodan miris: Pljesniv, ustajao ili zatvoren miris u stanu može ukazivati na prisutnost vlage.
 • Alergijske reakcije: Ako ukućani imaju pojačane alergijske simptome poput kihanja, kašlja, svrbeža očiju ili kože, to može biti posljedica vlage i plijesni.
 • Oštećenje drvenog namještaja i podova: Vlaga može uzrokovati iskrivljenje, truljenje i propadanje drvenih površina.

Što učiniti ako prepoznate znakove vlage?

Ako primijetite bilo koji od navedenih znakova, važno je što prije reagirati. Što dulje čekate, problem će biti teže riješiti i šteta će biti veća. U sljedećem odjeljku ćemo istražiti najčešće uzroke vlage u stanu kako biste mogli identificirati izvor problema i poduzeti odgovarajuće korake.

Kako spriječiti vlagu u stanu

Postoje brojne mjere koje možete poduzeti kako biste spriječili pojavu vlage i osigurali ugodan i zdrav životni prostor:

1. Redovito provjetravanje: Otvarajte prozore nekoliko puta dnevno, posebno nakon tuširanja, kuhanja ili sušenja rublja. To će omogućiti cirkulaciju zraka i smanjiti razinu vlage u prostoru.

2. Korištenje ventilatora: Ugradite ventilatore u kupaonicu i kuhinju kako biste izbacili vlažan zrak iz prostorija.

3. Održavanje optimalne temperature: Grijanje tijekom hladnijih mjeseci sprječava kondenzaciju vlage na zidovima. Idealna temperatura u stanu je između 20 i 22 stupnja Celzijusa.

4. Izolacija: Provjerite izolaciju zidova, stropa i poda kako biste spriječili prodor vlage izvana.

5. Popravak curenja: Odmah popravite sva curenja vode u kupaonici, kuhinji ili oko kuće.

6. Pravilno sušenje rublja: Izbjegavajte sušenje rublja u zatvorenom prostoru. Ako nemate mogućnost sušenja vani, koristite sušilicu rublja ili osigurajte dobro provjetravanje prostorije u kojoj sušite rublje.

7. Korištenje odvlaživača zraka: Ukoliko imate problema s visokom vlagom, razmislite o korištenju odvlaživača zraka.

8. Biljke: Neke biljke, poput paprati ili zelenog ljiljana, mogu pomoći u apsorpciji vlage iz zraka.

9. Redovito čišćenje: Uklanjajte prašinu i prljavštinu kako biste spriječili razvoj plijesni.

10. Profesionalna pomoć: Ako imate ozbiljnih problema s vlagom, obratite nam se za procjenu stanja i preporuku rješenja za isušivanje vlage.

Kako riješiti probleme s vlagom

Rješavanje problema s vlagom zahtijeva sustavan pristup i kombinaciju različitih metoda, ovisno o uzroku i intenzitetu problema. Evo korak-po-korak vodiča kako se riješiti opasnog viška vlage u Vašem domu:

 1. Identifikacija uzroka: Prvi korak je utvrditi što uzrokuje vlagu u vašem stanu. Je li riječ o kondenzaciji, prodoru vode izvana, lošoj izolaciji ili nečem drugom? Pregledajte zidove, stropove, podove i prozore kako biste otkrili znakove oštećenja, curenja ili plijesni. Ako niste sigurni u uzrok, potražite našu pomoć.
 2. Uklanjanje izvora vlage: Nakon što ste identificirali uzrok, potrebno je ukloniti izvor vlage. To može uključivati popravak curenja, poboljšanje ventilacije, uklanjanje plijesni (s Via muffa proizvodom) ili sanaciju oštećene izolacije.
 3. Sanacija posljedica: Ovisno o stupnju oštećenja, možda ćete morati sanirati zidove, stropove ili podove. To može uključivati uklanjanje plijesni, bojanje zidova, zamjenu oštećenih materijala ili postavljanje novih pločica.
 4. Prevencija: Nakon što ste riješili problem, važno je poduzeti mjere kako biste spriječili ponovnu pojavu vlage. Redovito provjetravajte prostorije, koristite ventilatore, održavajte optimalnu temperaturu i vlažnost zraka, te redovito pregledavajte stanje zidova, stropova i podova.

Rješavanje problema s vlagom može biti dugotrajan i zahtjevan proces, ali uz pravilan pristup i upornost, možete uspješno riješiti problem i osigurati zdrav i ugodan životni prostor za sebe i svoju obitelj.

Kako isušiti vlažne zidove

Ovisno o stupnju vlage i uzroku problema, postoji nekoliko načina na koje možete isušiti vlažne zidove:

1. Prirodno sušenje:

 • Provjetravanje: Otvorite prozore i vrata kako biste omogućili cirkulaciju zraka i postupno isušivanje zidova.
 • Grijanje: Uključite grijanje kako biste ubrzali proces sušenja.
 • Ventilatori: Postavite ventilatore u prostoriju kako biste poboljšali cirkulaciju zraka i usmjerili ga prema vlažnim zidovima.

2. Upotreba odvlaživača zraka:

 • Odvlaživači zraka učinkovito uklanjaju višak vlage iz zraka, što pospješuje sušenje zidova. Postavite odvlaživač u prostoriju s vlažnim zidovima i redovito praznite spremnik za vodu.

3. Profesionalno isušivanje vlage:

 • U slučaju većih oštećenja ili dugotrajne vlage, preporučuje se angažiranje stručnjaka za isušivanje zidova od vlage. Mi koristimo specijaliziranu opremu poput industrijskih odvlaživača zraka i grijača kako bi brzo i učinkovito isušili zidove.

Učinkovite metode za uklanjanje plijesni

Plijesan je čest problem u vlažnim okruženjima i može predstavljati ozbiljnu prijetnju zdravlju. Srećom, postoje učinkovite metode za uklanjanje plijesni i sprječavanje njenog povratka:

1. Prirodna rješenja:

 • Ocat: Ocat je prirodno sredstvo za čišćenje i dezinfekciju. Pomiješajte ocat s vodom u omjeru 1:1 i nanesite na zahvaćena područja. Ostavite da djeluje nekoliko sati, a zatim isperite čistom vodom.
 • Soda bikarbona: Soda bikarbona je blago abrazivno sredstvo koje može pomoći u uklanjanju plijesni s površina. Pomiješajte sodu bikarbonu s vodom kako biste dobili pastu i nanesite na zahvaćena područja. Ostavite da djeluje nekoliko sati, a zatim isperite čistom vodom.

2. Kemijska sredstva:

 • Sredstva za uklanjanje plijesni: U našoj trgovini možete pronaći različita sredstva za uklanjanje plijesni, a najučinkovitiji proizvod je Via Muffa. Via Muffa sredstvo za uklanjanje plijesni naručite ovdje. Prije upotrebe pažljivo pročitajte upute proizvođača i koristite zaštitne rukavice i masku.
 • Izbjeljivač: Izbjeljivač je snažno dezinfekcijsko sredstvo koje može ubiti plijesan. Međutim, izbjeljivač može oštetiti neke površine i ispuštati štetne pare, stoga ga koristite s oprezom.

3. Profesionalno čišćenje:

 • U slučaju većih površina zahvaćenih plijesni ili ako prirodna i kemijska sredstva nisu učinkovita, preporučuje se angažiranje profesionalne službe za čišćenje plijesni. Oni koriste specijaliziranu opremu i sredstva za sigurno i učinkovito uklanjanje plijesni.

Dodatni savjeti:

 • Zaštita: Prilikom uklanjanja plijesni, koristite zaštitne rukavice i masku kako biste spriječili udisanje spora plijesni.
 • Prevencija: Nakon uklanjanja plijesni, poduzmite mjere za sprječavanje njenog povratka. Redovito čistite i provjetravajte prostorije, popravite sva curenja vode i održavajte nisku razinu vlage u prostoru.

Učinkovito uklanjanje plijesni ključno je za očuvanje zdravlja i sigurnosti vašeg doma.

Česta pitanja o vlazi u stanu

1. Zašto mi se pojavljuje vlaga na zidovima?

Vlaga na zidovima može biti uzrokovana kondenzacijom, prodorom vode izvana ili lošom izolacijom. Kondenzacija nastaje kada topli, vlažni zrak dođe u kontakt s hladnom površinom, poput zidova ili prozora. Prodor vode može biti posljedica curenja krova, puknuća cijevi ili loše hidroizolacije. Loša izolacija omogućuje prodor vlage izvana u unutrašnjost zgrade.

2. Je li vlaga u stanu opasna za zdravlje?

Da, vlaga u stanu može biti vrlo opasna za zdravlje. Visoka vlažnost zraka pogoduje razvoju plijesni i grinja, što može izazvati alergijske reakcije, respiratorne probleme, astmu, pa čak i infekcije. Dugotrajna izloženost vlazi može oslabiti imunološki sustav i povećati rizik od kroničnih bolesti.

3. Kako mogu znati imam li problema s vlagom u stanu?

Neki od najčešćih znakova vlage u stanu su:

 • Kondenzacija na prozorima i zidovima
 • Mrlje od vlage na zidovima i stropovima
 • Plijesan na zidovima, stropovima ili podovima
 • Neugodan miris vlage
 • Ljuštenje boje ili tapeta
 • Oštećenje drvenih elemenata

4. Što mogu učiniti ako primijetim vlagu u stanu?

Prvo što trebate učiniti je identificirati uzrok vlage. Ako niste sigurni u uzrok, potražite našu pomoć. Nakon što ste utvrdili uzrok, poduzmite mjere za uklanjanje izvora vlage i sanaciju posljedica. Redovito provjetravajte prostorije, koristite ventilatore, održavajte optimalnu temperaturu i vlažnost zraka, te redovito pregledavajte stanje zidova, stropova i podova.

5. Kako mogu spriječiti pojavu vlage u stanu?

Postoji nekoliko mjera koje možete poduzeti kako biste spriječili pojavu vlage u stanu:

 • Redovito provjetravajte prostorije
 • Koristite ventilatore u kupaonici i kuhinji
 • Održavajte optimalnu temperaturu i vlažnost zraka
 • Osigurajte dobru izolaciju zidova, stropa i poda
 • Popravite sva curenja vode
 • Pravilno sušite rublje
 • Izbjegavajte prekomjerno zalijevanje biljaka

6. Koliko košta sanacija vlage u stanu?

Cijena sanacije vlage u stanu ovisi o opsegu i uzroku problema. Možete naručiti isušivanje vlage već od 15€ dnevno.

Zapratite nas na društvenim mrežama – https://www.facebook.com/kapljica.imperium/