Kondenzacija: Kako se vlaga pretvara u kapljice

Kondenzacija

Tablica sadržaja

Kondenzacija, pojava koju svakodnevno susrećemo, bitna je za razumijevanje vremenskih prilika, ali i svakodnevnih pojava poput zamagljenih prozora ili kapljica vode na hladnoj čaši. Proces pretvaranja vodene pare iz plinovitog u tekuće stanje zove se kondenzacija, a ima velik utjecaj na naš okoliš, ali i na svakodnevni život. U ovoj objavi ćemo istražiti što je kondenzacija, kako nastaje, gdje ju možemo pronaći, te kako utječe na naš svijet. Otkrit ćemo važnost kondenzacije u različitim područjima, od meteorologije do industrije, i naučiti kako prepoznati i kontrolirati ovu prirodnu pojavu.

Ključne informacije

 • Kondenzacija je proces pretvaranja vodene pare u tekućinu.
 • Nastaje kada vodena para dođe u kontakt s hladnijom površinom ili kada se zrak zasiti vlagom.
 • Može se vidjeti u svakodnevnom životu, kao što su magla, rosa i kapljice na prozorima.
 • Važna je za vremenske prilike, industriju i svakodnevni život.

Što je Kondenzacija?

Kondenzacija je fizikalni proces u kojem se tvar mijenja iz plinovitog agregatnog stanja u tekuće. Najčešći oblik kondenzacije koji susrećemo je kondenzacija vodene pare, gdje se nevidljiva vodena para u zraku pretvara u vidljive kapljice vode.

Do kondenzacije dolazi kada se temperatura vodene pare spusti ispod točke rosišta, temperature na kojoj zrak postaje zasićen vlagom. U tom trenutku, molekule vodene pare se počinju spajati, formirajući kapljice tekućine. Kondenzacija je suprotan proces isparavanju, gdje tekućina prelazi u plinovito stanje.

Kako Nastaje Kondenzacija?

Kondenzacija može nastati na nekoliko načina:

 • Hlađenje zraka: Kada se topli, vlažni zrak ohladi, njegova sposobnost zadržavanja vodene pare se smanjuje. Kada temperatura padne ispod točke rosišta, višak vodene pare se kondenzira.
 • Povećanje vlažnosti zraka: Ako se količina vodene pare u zraku poveća do točke zasićenja, višak vlage će se kondenzirati.
 • Kontakt s hladnom površinom: Kada topli, vlažni zrak dođe u kontakt s hladnom površinom, poput prozora ili čaše, vodena para se hladi i kondenzira na površini – stvaraju se kapljice vode.

Što je rosište?

Rosište je najniža temperatura na kojoj se nevidljiva vlaga u zraku pretvara u vidljive kapljice vode. U sustavima komprimiranog zraka, rosište je faktor koji utječe na kvalitetu zraka i performanse sustava.

Kada se zrak komprimira, njegova temperatura raste, što znači da može zadržati više vlage. Međutim, ako se taj komprimirani zrak ohladi, višak vlage se može kondenzirati i stvoriti vodu. Ta voda može uzrokovati niz problema u sustavu komprimiranog zraka, uključujući:

 • Koroziju: Voda može korodirati metalne dijelove sustava, što dovodi do oštećenja i skraćenja životnog vijeka sustava.
 • Kontaminaciju: Voda može prenositi nečistoće i bakterije u sustav, što može kontaminirati krajnji proizvod ili proces.
 • Smanjenu učinkovitost: Voda može smanjiti učinkovitost sustava komprimiranog zraka, što dovodi do povećane potrošnje energije i troškova.

Da bi se spriječili ovi problemi, važno je održavati rosište komprimiranog zraka na odgovarajućoj razini. U tome mogu pomoći isušivači vlage, koji uklanjaju vlagu iz zraka prije nego što se kondenzira.

Gdje Možemo Vidjeti Kondenzaciju?

Kondenzacija je prisutna u mnogim svakodnevnim pojavama:

 • Magla: Magla je oblik kondenzacije koji nastaje kada se vodena para u prizemnom sloju zraka ohladi i kondenzira u sitne kapljice vode.
 • Rosa: Rosa nastaje tijekom noći kada se površine ohlade ispod točke rosišta, uzrokujući kondenzaciju vodene pare iz zraka na tim površinama.
 • Kapljice na prozorima: Kada topli, vlažni zrak iznutra dođe u kontakt s hladnim prozorima, vodena para se kondenzira na staklu.
 • Oblaci: Oblaci su velike nakupine kondenzirane vodene pare ili ledenih kristala u atmosferi.

Česta pitanja o kondenzaciji

 • Zašto se kondenzacija najčešće javlja na prozorima? (Zašto se prozori zamagljuju zimi?) Prozori su često najhladnije površine u domu, posebno tijekom hladnijih mjeseci. Kada topli, vlažni zrak dođe u kontakt s hladnim prozorom, vlaga se kondenzira na staklu i stvara kapljice ili maglu.
 • Je li kondenzacija štetna? Kondenzacija sama po sebi nije štetna, ali prekomjerna vlaga može dovesti do problema poput plijesni, oštećenja drveta i drugih materijala te zdravstvenih problema.
 • Kako mogu spriječiti kondenzaciju u svom domu? Kondenzaciju u domu možete spriječiti smanjenjem vlažnosti zraka kroz isušivanje vlage, boljom ventilacijom i izolacijom.

Važnost Kondenzacije

Kondenzacija ima važnu ulogu u mnogim prirodnim procesima i ljudskim aktivnostima:

 • Kruženje vode u prirodi: Kondenzacija je ključni korak u kruženju vode u prirodi. Vodena para se diže u atmosferu, hladi se i kondenzira u oblake. Padaline iz oblaka vraćaju vodu na površinu Zemlje.
 • Vremenske prilike: Kondenzacija je odgovorna za nastanak oblaka, kiše, snijega i drugih oblika padalina. Utječe na formiranje oluja, uragana i drugih vremenskih fenomena.
 • Industrija: Kondenzacija se koristi u mnogim industrijskim procesima, poput proizvodnje električne energije, desalinizacije vode i kemijske industrije.
 • Poljoprivreda: Kondenzacija je važna za poljoprivredu jer rosa i magla mogu doprinijeti vlaženju tla i rastu biljaka.

Utjecaj Kondenzacije na Građevine

Kondenzacija može imati negativan utjecaj na građevine ako se pravilno ne kontrolira. Prekomjerna vlaga uzrokovana kondenzacijom može dovesti do:

 • Plijesni: Plijesan uspijeva u vlažnim uvjetima te može oštetiti građevinske materijale i izazvati zdravstvene probleme kod ljudi.
 • Oštećenja materijala: Vlaga može uzrokovati truljenje drva, koroziju metala i propadanje drugih materijala.
 • Smanjenje energetske učinkovitosti: Kondenzacija na prozorima i zidovima može smanjiti toplinsku izolaciju zgrade, povećavajući troškove grijanja i hlađenja.

Zaključak

Kondenzacija je prirodna i neizbježna pojava koja ima velik utjecaj na naš svijet. Razumijevanje kondenzacije, njenih uzroka i posljedica, važno je za suočavanje s izazovima koje predstavlja, ali i za iskorištavanje njenih prednosti. Pravilnim kontroliranjem kondenzacije možemo osigurati zdravije i ugodnije okruženje u našim domovima i radnim prostorima, zaštititi građevine od oštećenja i doprinijeti održivom razvoju.