Kako se riješiti vlage u podrumu: Vodič kroz proces

Kako se riješiti vlage u podrumu - Kapljica isušivanje vlage

Tablica sadržaja

Ako imate problem s vlagom u podrumu i želite znati kako se riješiti vlage u podrumu, niste jedini. Vlaga u podrumima je problem od davnina s kojim se suočavaju mnogi vlasnici starijih građevina. No postoji niz učinkovitih metoda isušivanja vlage u podrumu koje vam mogu pomoći da se riješite tog problema i ponovo uživate u suhom i zdravom podrumskom okruženju.

U ovom ćemo detaljnom vodiču pokriti sve što trebate znati kako se riješiti vlage u podrumu – od uzroka pojave vlage do izbora najučinkovitijih metoda za njeno rješavanje.

Uzroci vlage u podrumu

Prije nego što se upustimo u rješenja, važno je znati što uzrokuje vlagu u podrumu da možemo odabrati načine kako se riješiti vlage u podrumu.

Postoji nekoliko glavnih razloga:

Kapilarna vlaga

Ovo je najčešći uzrok vlage u starijim podrumima. Kapilarna vlaga nastaje kada porozni građevinski materijali poput opeke, kamena ili betona apsorbiraju vlagu iz okolnog tla. Voda se tada kapilarnim djelovanjem “penje” kroz zidove, te dovodi do vlažnih zidova i podova.

Propuštanje hidro-izolacije

Ako je vanjska hidro-izolacijska barijera oštećena ili neadekvatno instalirana, vlaga iz tla može prodrijeti u podrum.

Kondenzacija

Kondenzacija se javlja kada se topli, vlažni zrak u podrumu hladi na hladnim površinama poput zidova ili cijevi i stvara vlagu.

Curenje cijevi

Pukle ili propusne cijevi za vodu, odvodnju ili grijanje mogu također uzrokovati nakupljanje vlage u podrumu i potrebno ih je što prije zakrpati.

Prodor podzemne vode

U nekim slučajevima, visoka razina podzemnih voda može dovesti do prodora vode u podrum, osobito tijekom obilnih kiša ili sezona otapanja snijega.

Metode kako se riješiti vlage u podrumu

Nakon što ste identificirali izvor vlage, vrijeme je da se pozabavite sanacijom. Evo nekoliko najučinkovitijih metoda:

1. Gravitacijska infuzija / Injektiranje

Ove metode uključuju ubacivanje kemijskih materijala kroz cijevi u samu strukturu zida kako bi se stvorio nepropustan “čep” koji zaustavlja daljnje dizanje kapilarne vlage.

Najčešće se kombiniraju s primjenom hidro-izolacije na vanjskoj strani zidova.

2. Elektroosmoza

Ova metoda koristi male električne impulse za privremeno zaustavljanje kretanja kapilarne vlage kroz zid. Iako učinkovita, često je privremenija, pa se kombinira s drugim pristupima.

3. Presjek temeljnog zida

U ovom pristupu fizički se presijeca donji dio temeljnog zida umetanjem nepropusne barijere poput čeličnog lima ili PVC-a. To sprečava daljnje kapilrno dizanje vlage prema gore.

4. Sanacijske žbuke

Nakon kemijskih ili mehaničkih metoda sanacije vlage u podrumu često se nanose specijalne sanacijske žbuke koje “dišu” i omogućuju isušivanje ostatka vlage iz zidova.

5. Poboljšanje ventilacije i grijanja

Dobra ventilacija, grijanje i isušivanje vlage profesionalnim aparatima ključni su za sprječavanje kondenzacije i održavanje suhoće podruma nakon sanacije kapilarne vlage.

Važnost pristupačnosti vanjskoj strani zidova

Kod gotovo svih metoda sanacije vlage, pristup vanjskoj strani ukopanih zidova od važno je za uspješnu provedbu radova. Naime, ako podrum nije otkopan s vanjske strane, mnoge metode bit će otežane ili čak nemoguće.

U urbanim sredinama često nije izvedivo odraditi potpuno otkopavanje podruma zbog nedostatka prostora ili opasnosti po okolne građevine. U tim slučajevima obično se primjenjuju manje invazivne metode poput injektiranja kemijskih sredstava s unutarnje strane zidova.

Zaključak

Vlaga u podrumu može biti uzrokovana brojnim faktorima, a najčešći je kapilarna vlaga. Najdjelotvorniji načini sanacije uključuju gravitacijsku infuziju, injektiranje, elektroosmozu, presjek temeljnog zida te nanošenje sanacijskih žbuka. Važno je imati pristup vanjskoj strani zidova gdje je to moguće kako bi se postiglo što bolje rješenje.

Uklanjanje vlage iz podruma često zahtijeva kombinaciju različitih pristupa, ovisno o specifičnim uvjetima svake građevine. Treba biti uporan i ne odustajati nakon prvog pokušaja jer dugotrajna vlaga može ozbiljno oštetiti strukturu podruma. Savjetujemo konzultirajte se s nama za sanaciju kako biste osmislili najučinkovitiji plan napada na vlagu u podrumu.

Uz pravilne mjere sanacije, vaš podrum može ponovno postati zdrav, suh i ugodan prostor za različite namjene. Nadam se da vam je ovaj vodič pomogao bolje razumjeti problem vlage i mogućih rješenja. Sretno sa sanacijom!

Posjetite našu Facebook stranicu za najnovije savjete.