Vlaga u ormaru: Kako spriječiti vlagu u ormaru, prepoznati i ukloniti

Vlaga u ormaru - Isušivanje vlage Kapljica

Tablica sadržaja

Otvarate vrata ormara i umjesto ugodnog mirisa svježe oprane odjeće, dočeka vas neugodan, ustajao miris? To je znak da imate problem s vlagom u ormaru. Osim neugodnih mirisa, vlaga u ormaru može uzrokovati pojavu plijesni, mrlja na odjeći, pa čak i trajna oštećenja vaših najdražih odvjevnih predmeta.

Vlaga u ormaru nije samo estetski problem. Udisanje spora plijesni može izazvati zdravstvene probleme, posebice kod osoba sklonih alergijama ili respiratornim tegobama. Stoga je važno brzo reagirati i ukloniti uzrok vlage.

U ovom članku ćemo istražiti najčešće uzroke vlage u ormaru – od loše ventilacije do curenja, te vam ponuditi praktična rješenja za uklanjanje vlage i sprječavanje njenog povratka.

Naučit ćete kako zaštititi svoju odjeću i stvoriti zdravije okruženje u svom domu.

Zašto se javlja vlaga u ormaru?

Ukratko uzroci:

 • Nedostatak ventilacije.
 • Visoka vlažnost zraka.
 • Sušenje odjeće u zatvorenom prostoru.
 • Curenje vode / puknuće cijevi.

Vlaga u ormaru može biti prava noćna mora – odjeća poprima neugodan miris, pojavljuje se plijesan, a u najgorem slučaju, tkanine se mogu trajno oštetiti.

No, zašto se uopće javlja vlaga u ovom, naizgled sigurnom, prostoru?

Jedan od najčešćih krivaca je nedostatak ventilacije.

Ormari koji su natrpani odjećom ili prislonjeni uz vanjski zid, onemogućuju protok zraka.

To stvara idealne uvjete za kondenzaciju, odnosno pretvaranje vodene pare u tekućinu, koja se potom zadržava na odjeći i unutrašnjosti ormara.

Visoka vlažnost zraka također igra veliku ulogu. U vlažnim klimatskim područjima ili prostorijama, poput kupaonice ili kuhinje, zrak je zasićen vodenom parom. Kada taj zrak uđe u ormar, para se hladi i kondenzira, uzrokujući vlagu.

Sušenje odjeće u zatvorenom prostoru, posebno bez prozračivanja, dodatno pogoršava problem. Mokra odjeća ispušta velike količine vlage u zrak, koja se potom taloži u ormaru.

Ponekad je uzrok vlage skriven dublje – curenje vode.

Puknuće cijevi ili prodor vode kroz krov mogu stvoriti vlagu koja se širi i na okolne površine, uključujući i ormar.

Prepoznavanje uzroka vlage u ormaru prvi je korak prema rješavanju problema i očuvanju vaše odjeće.

Kako prepoznati vlagu u ormaru?

Vlaga u ormaru često se skriva i postepeno oštećuje odjeću. Kako biste na vrijeme reagirali i spriječili daljnje probleme, važno je prepoznati znakove upozorenja vlage u ormaru:

 1. Neugodan miris: Ustajao, pljesniv ili “zatvoren” miris koji dopire iz ormara jedan je od najočitijih znakova vlage. Ovaj miris se često pojačava nakon što su vrata ormara zatvorena neko vrijeme.
 2. Vidljiva plijesan: Plijesan je najčešće crna, zelena ili bijela te se može pojaviti na odjeći, obući, zidovima ormara, policama ili čak na samom drvetu ormara.
 3. Vlažna odjeća: Ako primijetite da je vaša odjeća vlažna ili ljepljiva na dodir, čak i nakon što je bila pohranjena u ormaru, to je jasan znak da je prisutna vlaga.
 4. Kondenzacija: Kapljice vode na unutarnjim stijenkama ormara, posebno u kutovima ili na metalnim dijelovima, ukazuju na visoku razinu vlage.
 5. Oštećenja odjeće: Ako vaša odjeća pokazuje znakove oštećenja poput mrlja, blijeđenja boje ili deformacija, to može biti posljedica dugotrajnog izlaganja vlazi.
 6. Kožna galanterija: Koža je posebno osjetljiva na vlagu. Ako primijetite da su vaše kožne jakne, cipele ili torbe promijenile boju, teksturu ili oblik, vlaga je vjerojatno krivac.

Prepoznavanje znakova vlage u ormaru bitno je kako bi mogli reagirati na vrijeme i sprječili daljnje oštećenje. Redovito provjeravajte svoj ormar i poduzmite mjere čim primijetite bilo koji od navedenih znakova.

Kako spriječiti vlagu u ormaru?

Postoji nekoliko jednostavnih način na koje možete spriječiti nakupljanje vlage u ormaru i zaštititi svoju odjeću.

Osigurajte dobru ventilaciju: Jedan od najvažnijih koraka je osigurati dobru ventilaciju unutar ormara. Ostavite vrata ormara otvorenima kad god je to moguće, posebno u toplijim i vlažnim danima. To će omogućiti cirkulaciju zraka i spriječiti nakupljanje vlage. Ako imate problema s vlagom u cijeloj prostoriji, razmislite o ugradnji ventilatora za odvlaživanje zraka.

Koristite sakupljače vlage: Sakupljač vlage je izvrsno rješenje za apsorpciju viška vlage iz zraka. Postavite jedan ili više sakupljača vlage u ormar, ovisno o njegovoj veličini i razini vlage. Redovito mijenjajte sol za sakupljač vlage ili praznite spremnik kako bi sakupljač vlage ostao učinkovit.

Pravilno skladištenje odjeće: Prije spremanja odjeće u ormar, provjerite je li potpuno suha. Vlažna odjeća će povećati razinu vlage u ormaru i stvoriti povoljne uvjete za razvoj plijesni. Izbjegavajte pretrpavanje ormara jer to otežava cirkulaciju zraka. Ostavite dovoljno prostora između odjevnih predmeta kako bi zrak mogao slobodno cirkulirati.

Brtvljenje vrata i prozora: Provjerite jesu li vrata i prozori u prostoriji u kojoj se nalazi ormar dobro zabrtvljeni. Pukotine i otvori mogu omogućiti ulazak vlage izvana, posebno tijekom kišnih dana ili u vlažnim klimatskim uvjetima.

Izbjegavajte sušenje odjeće u zatvorenom: Sušenje odjeće u zatvorenom prostoru bez prozračivanja značajno povećava vlažnost zraka. Kad god je to moguće, sušite odjeću na otvorenom ili u dobro prozračenom prostoru, poput kupaonice s uključenim ventilatorom.

Slijedeći ove jednostavne savjete, možete učinkovito spriječiti nakupljanje vlage u ormaru, zaštititi svoju odjeću i osigurati svježinu i ugodan miris odjeće kada god otvorite ormar.

Kako ukloniti vlagu iz ormara?

Ustanovili ste da se u vašem ormaru uvukla vlaga? Ne brinite, evo koraka s kojima je se možete riješiti i spriječiti daljnja oštećenja odjeće.

Ispraznite ormar: Prvi korak je da izvadite svu odjeću, obuću i druge predmete iz ormara. To će vam omogućiti lakši pristup svim površinama i temeljito čišćenje. Odjeću koja je zahvaćena vlagom ili plijesni operite prema uputama na etiketi ili odnesite na kemijsko čišćenje.

Očistite sve površine: Temeljito očistite unutrašnjost ormara, uključujući police, zidove i pod. Za čišćenje možete koristiti otopinu octa i vode (omjer 1:1) koja će pomoći u uklanjanju plijesni i neugodnih mirisa. Obrišite sve površine suhom krpom nakon čišćenja. Za teže dostupna mjesta možete koristiti staru četkicu za zube. Ako se plijesan raširila, možete koristiti i Via Muffa sredstvo za uklanjanje plijesni.

Riješite se uzroka vlage: Ako je vlaga uzrokovana curenjem vode, popravite kvar što je prije moguće. Provjerite cijevi, slavine i krov kako biste otkrili izvor curenja. U međuvremenu, postavite posudu ispod curenja kako biste spriječili daljnje nakupljanje vlage u ormaru. Ako cijela prostorija nakon puknuća ima problem s vlagom, možete naručiti i profesionalno isušivanje vlage kako bi vlagu doveli na optimalnu razinu.

Osušite ormar: Nakon čišćenja, ostavite vrata ormara otvorenima kako bi se unutrašnjost potpuno osušila. Možete koristiti i ventilator za ubrzavanje procesa sušenja. Važno je osigurati da je ormar potpuno suh prije nego što vratite odjeću.

Dodatni savjeti:

 • Soda bikarbona: Ako ne želite nabaviti sakupljač vlage, možete koristiti i sodu bikarbonu. Stavite otvorenu kutiju sode bikarbone u ormar kako biste apsorbirali višak vlage i neutralizirali neugodne mirise. Soda bikarbona nije učinkovita kao sakupljač vlage, ali će barem malo pomoći.
 • Aktivni ugljen: Vrećice s aktivnim ugljenom također su učinkovite u upijanju vlage i mirisa.
 • Redovito prozračivanje: Nakon što ste uklonili vlagu, redovito prozračujte ormar kako biste spriječili ponovno nakupljanje vlage.

Uklanjanje vlage iz ormara zahtijeva malo truda, ali je važno za očuvanje i miris svježine odjeće.

Često postavljana pitanja o vlazi u ormaru:

1. Kako se riješiti mirisa vlage u ormaru?

Ustajali miris vlage u ormaru možete ukloniti na nekoliko načina:

 • Prozračivanje: Ostavite vrata ormara otvorena kako bi zrak cirkulirao i uklonio neugodan miris.
 • Soda bikarbona: Stavite posudu sa sodom bikarbonom u ormar kako bi apsorbirala mirise.
 • Eterična ulja: Nakapajte nekoliko kapi eteričnog ulja lavande ili limuna na vatu i stavite je u ormar.
 • Ocat: Očistite unutrašnjost ormara otopinom vode i octa kako biste uklonili mirise i dezinficirali površine.

2. Koji su najbolji odvlaživači za ormare?

Postoje različite vrste odvlaživača za ormare:

 • Sakupljač vlage: Ovi sakupljači vlage koriste uloške koji apsorbiraju vlagu iz zraka. Uloške je potrebno redovito mijenjati.
 • Električni isušivači vlage: Ovi isušivači koriste struju za kondenzaciju vlage iz zraka. Skuplji su, ali učinkovitiji u većim prostorima.
 • Prirodni odvlaživači: Možete koristiti prirodne materijale poput sode bikarbone, riže ili aktivnog ugljena za apsorpciju vlage.

Najbolji odvlaživač za vas ovisi o veličini ormara, razini vlage i osobnom izboru.

3. Kako spriječiti pojavu plijesni u ormaru?

Plijesan se razvija u vlažnom okruženju, stoga prvo spriječite nakupljanje vlage u ormaru:

 • Održavajte ormar suhim: Osigurajte dobru ventilaciju, koristite odvlaživače zraka i izbjegavajte spremanje vlažne odjeće.
 • Redovito čistite: Očistite unutrašnjost sredstvima za uklanjanje plijesni.

4. Što učiniti ako je vlaga uzrokovana curenjem ili puknućem cijevi?

Ako je vlaga u ormaru uzrokovana curenjem vode, prvo je potrebno riješiti problem curenja. Nakon što je curenje popravljeno, potrebno je temeljito očistiti i osušiti ormar kako bi se spriječio razvoj plijesni. U težim slučajevima, možda će biti potrebno zamijeniti oštećene dijelove ormara.

Zaključak

Vlaga u ormaru može biti dosadan i štetan problem, no uz pravilnu sanaciju, vaša odjeća i dom mogu ostati suhi i svježi. Redovito provjetravanje ormara, korištenje odvlaživača, pravilno skladištenje odjeće te brtvljenje vrata i prozora pomaže u borbi protiv vlage.

Ne dopustite da vlaga uništi vašu odjeću ili ugrozi zdravlje ukućana. Primijenite ove jednostavne savjete i osigurajte da vaš ormar bude uvijek suh, uredan i spreman za spremanje vaše omiljene odjeće. Ulaganje u prevenciju vlage dugoročno će vam se isplatiti, a biti ćete sami sebi zahvalni, dok nosite čistu i mirisnu odjeću.