Što je hidroizolacija i zašto je bitna

Tablica sadržaja

Hidroizolacija, često zanemaren, ali ključan dio gradnje i održavanja svakog objekta. Bez obzira gradite li novi dom ili obnavljate postojeći, hidroizolacija je bitan dio koji štiti vašu investiciju od štetnih utjecaja vlage i vode. U ovom cjelovitom vodiču, istražit ćemo što je hidroizolacija, zašto je važna, koje su različite metode i materijali dostupni te kako odabrati pravo rješenje za vaš dom.

Ključne Informacije:

 • Hidroizolacija sprječava prodor vlage i vode, čime štiti strukturu objekta.
 • Postoje različite vrste hidroizolacije, prikladne za različite dijelove objekta.
 • Pravilna hidroizolacija povećava vrijednost nekretnine i smanjuje troškove održavanja.
 • Važno je odabrati kvalitetnog izvođača s iskustvom u hidroizolaciji.

Zašto je hidroizolacija bitna?

Vlaga i voda mogu nanijeti ozbiljnu štetu vašem domu. Prodor vode može uzrokovati pojavu plijesni, gljivica, truljenje drvenih elemenata, oštećenje žbuke i boje, a u težim slučajevima čak i narušavanje konstrukcije. Hidroizolacija djeluje kao barijera koja sprječava prodor vode, čime štiti vaš dom od ovih problema.

Osim što štiti strukturu objekta, hidroizolacija također poboljšava energetsku učinkovitost. Sprječavanjem prodora vlage, hidroizolacija smanjuje gubitak topline i pomaže u održavanju ugodne temperature u vašem domu.

Različite Vrste Hidroizolacije

Postoje razne vrste hidroizolacije, prikladne za razne dijelove objekta i specifične potrebe. Neke od najčešćih vrsta hidroizolacije uključuju:

 • Bitumenska hidroizolacija: Ova vrsta hidroizolacije koristi bitumenske trake ili premaze za stvaranje vodonepropusnog sloja. Obično se koristi za temelje, krovove i terase.
 • Cementna hidroizolacija: Ova vrsta hidroizolacije koristi cementne mortove ili premaze koji su otporni na vodu. Obično se koristi za podrume, kupaonice i bazene.
 • Tekuća hidroizolacija: Ova vrsta hidroizolacije koristi tekuće membrane koje se nanose na površinu i stvaraju vodonepropusni sloj. Može se koristiti za različite dijelove objekta.
 • Injektiranje: Ova metoda se koristi za sanaciju postojećih pukotina i oštećenja u strukturi objekta. Injektiranjem se ubrizgavaju posebne smole ili gelovi koji popunjavaju pukotine i sprječavaju prodor vode.

Kako Odabrati Pravu Hidroizolaciju?

Odabir prave vrste hidroizolacije ovisi o nekoliko faktora, uključujući:

 • Dio objekta koji se hidroizolira: Različiti dijelovi objekta zahtijevaju različite vrste hidroizolacije. Na primjer, za temelje se obično koristi bitumenska ili cementna hidroizolacija, dok se za kupaonice često koristi tekuća hidroizolacija.
 • Vrsta konstrukcije: Vrsta konstrukcije također utječe na izbor hidroizolacije. Na primjer, za betonske konstrukcije se obično koristi cementna hidroizolacija, dok se za drvene konstrukcije koriste druge vrste hidroizolacije.
 • Stupanj izloženosti vodi: Ako je objekt izložen velikim količinama vode, poput podruma ili bazena, potrebna je jača hidroizolacija.
 • Budžet: Cijena različitih vrsta hidroizolacije može varirati. Važno je odabrati hidroizolaciju koja odgovara vašem budžetu, ali istovremeno pruža potrebnu zaštitu.

Hidroizolacija Temelja

Temelji su najvažniji dio svakog objekta i njihova zaštita od vlage ključna je za dugoročnu stabilnost i sigurnost. Hidroizolacija temelja sprječava prodor vode iz tla, čime se izbjegavaju ozbiljni problemi poput pucanja betona, pojave plijesni i narušavanja konstrukcije. Najčešće se koristi bitumenska hidroizolacija u obliku traka ili premazi, koji stvaraju nepropusni sloj oko temelja.

Hidroizolacija Ravnih Krovova

Ravni krovovi su posebno osjetljivi na prodor vode zbog svoje horizontalne površine. Kvalitetna hidroizolacija ključna je za sprječavanje curenja i oštećenja unutrašnjosti objekta. Bitumenske trake, PVC membrane i tekuće membrane najčešći su izbor za hidroizolaciju ravnih krovova. Bitumenske trake su tradicionalno rješenje, dok PVC membrane nude veću elastičnost i otpornost na ekstremne temperature. Tekuće membrane su jednostavne za nanošenje i prilagođavaju se različitim oblicima krova.

Hidroizolacija Kupaonica

Kupaonice su prostori s visokom vlagom i čestim kontaktom s vodom, stoga je hidroizolacija ključna za sprječavanje oštećenja zidova, podova i stropova. Tekuća hidroizolacija najpopularniji je izbor za kupaonice jer se lako nanosi na sve površine i kutove. Cementni premazi također su dobra opcija, ali zahtijevaju stručnije nanošenje.

Hidroizolacija Podruma

Podrumi su često izloženi vlazi iz tla i podzemnim vodama. Hidroizolacija podruma sprječava prodor vode i stvaranje vlage, čime se štiti prostor od plijesni, gljivica i neugodnih mirisa. Bitumenske trake, cementni premazi i injektiranje najčešće su metode hidroizolacije podruma. Injektiranje je posebno korisno za sanaciju postojećih pukotina i oštećenja.

Zaključak:

Hidroizolacija je neophodan korak u izgradnji i održavanju svakog objekta. Pravilno izvedena hidroizolacija štiti vaš dom od štetnih utjecaja vlage i vode, poboljšava energetsku učinkovitost i povećava vrijednost nekretnine. Odabirom prave vrste hidroizolacije i angažiranjem kvalitetnog izvođača, možete biti sigurni da je vaš dom zaštićen od vlage i vode, te da će ostati suh i siguran dugi niz godina.

Ako vlaga probije u Vaš dom i potrebno Vam je isušivanje vlage, stojimo na raspolaganju i rado ćemo Vam pomoći.