Održavanje isušivača vlage: Kompletan vodič za održavanje isušivača vlage u ispravnom stanju

Održavanje isušivača vlage - Kapljica

Tablica sadržaja

Održavanje isušivača vlage je neophodno kako bi se osiguralo da on efikasno uklanja višak vlage iz zraka. Pravilno održavanje može produžiti radni vijek isušivača vlage i spriječiti skupe popravke. Ovaj cjelokupni vodič će vam pružiti upute korak po korak o tome kako održavati isušivač vlage, uključujući redovito čišćenje, pražnjenje spremnika za vodu, održavanje odvodne cijevi, provjeru rashladnog sredstva i koji su uobičajeni problemi.

Održavanje isušivača vlage

Redovito čišćenje

Redovito čišćenje je ključno za održavanje isušivača vlage u dobrom radnom stanju. Evo koraka koji se poduzimaju:

Održavanje isušivača vlage - čišćenje zračnog filtera isušivača vlage - Kapljica
Održavanje isušivača vlage – čišćenje zračnog filtera isušivača vlage – Kapljica
  • Očistite zračni filter: Zračni filter hvata prašinu i druge čestice iz zraka, a prljavi filter može ograničiti protok zraka i smanjiti učinkovitost. Očistite zračni filter svaka 2-4 tjedna, ili češće ako se isušivač vlage koristi u prašnjavom okruženju. Da biste očistili filter, jednostavno ga izvadite iz isušivača vlage i isperite vodom. Pustite da se filter potpuno osuši prije ponovnog umetanja.
  • Čišćenje kućišta: Koristite vlažnu krpu da obrišete vanjsku stranu isušivača vlage kako biste uklonili prašinu i nečistoću. Ne koristite agresivne kemikalije ili deterdžente, jer mogu oštetiti površinu isušivača vlage.
  • Očistite zavojnice: Zavojnice (kondenzator i isparivač) su odgovorne za uklanjanje vlage iz zraka. S vremenom, zavojnice se mogu začepiti prašinom i nečistoćom, što može smanjiti učinkovitost. Očistite zavojnice jednom godišnje mekom četkom ili usisivačem. Ako su zavojnice jako zaprljane, možda ćete morati koristiti blagu otopinu deterdženta kako biste uklonili nakupljenu nečistoću.

Pražnjenje spremnika za vodu

Održavanje isušivača vlage - Pražnjenje spremnika za vodu - Kapljica
Održavanje isušivača vlage – Pražnjenje spremnika za vodu – Kapljica

Spremnik za vodu sakuplja vlagu koja se uklanja iz zraka. Važno je redovito prazniti spremnik, posebno kada isušivač vlage radi često. Ako se spremnik ne isprazni, isušivači vlage se većinom automatski isključe.

Da biste ispraznili spremnik za vodu, jednostavno ga izvadite iz isušivača vlage i ispustite vodu. Isperite spremnik vodom kako biste uklonili preostalu vlagu, a zatim ga vratite u isušivač vlage.

Održavanje odvodne cijevi

Ako vaš isušivač vlage ima odvodnu cijev, dobro ju je redovito propuhivati je zbog savijanja ili začepljenja. Savijena ili začepljena cijev može spriječiti isušivač vlage da se ispravno isprazni, što može dovesti do oštećenja od vode.

Održavanje isušivača vlage - Pražnjenje spremnika za vodu - Održavanje odvodne cijevi - Kapljica
Održavanje isušivača vlage – Pražnjenje spremnika za vodu – Održavanje odvodne cijevi – Kapljica

Da biste provjerili odvodnu cijev, isključite je iz isušivača vlage i odspojenu cijev napunite vodom. ispravite cijev uspravno i ako voda ne teče slobodno, cijev je vjerojatno začepljena. Da biste očistili cijev, koristite ispravljenu vješalicu za odjeću, kompresor za ispuhivanje ili čistač cijevi kako biste uklonili sve prepreke. Možda ćete također morati koristiti blagu otopinu deterdženta kako biste rastvorili sve nakupljene nečistoće.

Održavanje isušivača rashladnog sredstva

Većina isušivača vlage koristi rashladno sredstvo za uklanjanje vlage iz zraka. Razina rashladnog sredstva treba se provjeravati svaka 2-3 godine kod kvalificiranog tehničara. Ako je razina rashladnog sredstva niska, isušivač vlage neće raditi učinkovito, trošiti će više struje i isušivati manje vlage.

Ostali savjeti za održavanje isušivača vlage

Uz redovne radove na održavanju opisane gore, evo još nekih savjeta koji će vam pomoći u održavanju isušivača vlage u efikasnom radu:

  • Postavite isušivač vlage u dobro prozračenu prostoriju s dobrim protokom zraka.
  • Ne postavljajte isušivač vlage preblizu zidova ili namještaja.
  • Ispravno spremajte isušivač vlage na suhom mjestu kada ga ne koristite.

Znakovi problema s isušivačem vlage

Održavanje isušivača vlage - Pražnjenje spremnika za vodu - Znakovi problema s isušivačem vlage - Kapljica
Održavanje isušivača vlage – Pražnjenje spremnika za vodu – Znakovi problema s isušivačem vlage – Kapljica

Ako primijetite bilo koji od sljedećih problema, važno je otkloniti kvar i po potrebi kontaktirati kvalificiranog tehničara:

  • Isušivač vlage ne isušuje vlagu iz zraka.
  • Isušivač vlage pravi glasnu buku.
  • Curi voda iz isušivač vlage, ali ne kroz odvodnu cijev.
  • Isušivač vlage se često isključuje i uključuje.

Zaključak održavanja isušivača vlage

Slijeđenjem ovih savjeta za održavanje, svoj isušivač vlage možete održavati u ispravnom i učinkovitom radu dugo godina. Redovno čišćenje, pražnjenje spremnika za vodu, održavanje odvodne cijevi, provjera rashladnog sredstva i rješavanje uobičajenih problema će pomoći produžiti radni vijek isušivača vlage i spriječiti skupe popravke.

Profesionalno isušivanje vlage

Ako imate problem s vlagom i ne želite imati dodatnu brigu oko isušivača vlage, naše usluga – profesionalno isušivanje vlage – najbolji je izbor za Vas. Profesionalno ćemo isušiti Vlagu iz Vašeg doma i poboljšati standard boravljenja.

Zapratite nas i na YouTube-u.