7 biljaka koje prirodno isušuju vaš dom

Tablica sadržaja

Visoka vlažnost zraka i pojava plijesni česti su problemi u mnogim domovima, posebno tijekom hladnijih mjeseci. No, jeste li znali da postoje sobne biljke koje smanjuju vlagu, koje mogu biti vaši isušivači vlage i upijati višak vlage? Osim što će uljepšati vaš životni prostor, ove biljke prirodno upijaju višak vlage, poboljšavaju kvalitetu zraka i stvaraju ugodniju atmosferu. U nastavku otkrijte 8 biljaka koje vole vlagu i hlad, a istovremeno smanjuju vlažnost zraka u vašem domu.

Zeleni ljiljan (Chlorophytum comosum)

Zeleni ljiljan (Chlorophytum comosum) - Biljke koje smanjuju vlagu i radi isušivanje vlage
Zeleni ljiljan (Chlorophytum comosum) – Biljka koja upija vlagu i radi isušivanje vlage

Zeleni ljiljan, poznat i kao “pauk biljka” zbog svojih dugih, tankih listova koji se spuštaju poput paukovih nogu, pravi je superheroj među sobnim biljkama. Osim što je prekrasan ukras za vaš dom, zeleni ljiljan je i pravi mali čistač zraka.

Ova biljka obožava upijati vlagu iz zraka, što je čini idealnim saveznikom u borbi protiv plijesni i ustajalog zraka. Zeleni ljiljan je također poznat po svojoj sposobnosti da filtrira štetne tvari iz zraka, poput formaldehida, koji se često nalazi u namještaju i građevinskim materijalima.

Još jedna prednost zelenog ljiljana je njegova jednostavnost uzgoja. Ne treba mu puno svjetla niti vode, a uspijeva u gotovo svim uvjetima. Zato je odličan izbor i za početnike u svijetu biljaka.

Zeleni ljiljan voli biti smješten u viseće košare ili na visoke police, odakle njegovi listovi mogu slobodno padati. Osim što će uljepšati vaš dom, ova biljka će vam pomoći da dišete čišći i zdraviji zrak.

Spatifilum (Mirni ljiljan)

Spatifilum (Mirni ljiljan) - Biljka koja upija vlagu i radi isušivanje vlage
Spatifilum (Mirni ljiljan) – Biljka koja upija vlagu i radi isušivanje vlage

Ova elegantna tropska biljka ne samo da će unijeti dašak egzotike u vaš dom, već će i učinkovito upijati vlagu kroz svoje lišće. Također je poznata po tome da se bori protiv plijesni i upija štetna zračenja, a idealna je za prostorije s manje svjetla, poput kupaonice ili spavaće sobe.

NASA je u istraživanju čistog zraka zaključila da mirni ljiljan može upijati benzen, formaldehid i trikloroetilen, ali i amonijak, koji je često prisutan u sredstvima za čišćenje, te ksilen i toluen, koji u izrazito maloj količini može izazvati mučninu i umor.

Tillandsia (Zračne biljke)

Tillandsia (Zračne biljke) - biljke koje smanjuju vlagu
Tillandsia (Zračne biljke) – biljke koje smanjuju vlagu

Tillandsia, također poznata kao zračna biljka, pravo je malo čuda prirode. Ove fascinantne biljke koje smanjuju vlagu nemaju korijenje poput većine drugih biljaka. Umjesto toga, vlagu i hranjive tvari upijaju izravno iz zraka kroz svoje listove. Zato ih često možete vidjeti kako vise sa stropova, grana ili drugih površina, bez potrebe za zemljom.

Zračne biljke dolaze u raznim oblicima, veličinama i bojama, pa će svatko pronaći nešto za sebe. Njihova njega je jednostavna – dovoljno ih je redovito prskati vodom ili povremeno potopiti u vodu kako bi se napile. Zbog svoje jedinstvenosti i jednostavnosti održavanja, zračne biljke su idealne za one koji nemaju puno vremena za brigu o biljkama ili žele unijeti dašak egzotike u svoj dom.

Osim što upijaju vlagu, zračne biljke također pročišćavaju zrak od štetnih tvari. Stoga su odličan izbor za kupaonice, kuhinje ili druge prostorije u kojima se može nakupljati vlaga.

Ako tražite neobične i jednostavne biljke koje smanjuju vlagu i koje će vam pomoći u borbi protiv vlage, zračne biljke su savršen izbor za vas.

Bršljan (Hedera helix)

Bršljan (Hedera helix) - biljke koje smanjuju vlagu
Bršljan (Hedera helix) – biljke koje smanjuju vlagu

Bršljan, biljka koju mnogi povezuju s romantičnim starim zidovima i fasadama, nije samo ukras. Ova zimzelena penjačica prava je mali isušivač vlage, što je čini savršenim saveznikom u borbi protiv plijesni.

Bršljan je izdržljiva biljka koja ne zahtijeva puno pažnje. Voli sjenovita mjesta i uspijeva i u hladnijim prostorima. Možete ga posaditi u viseću košaru ili teglu na polici, pustiti da se penje uz zid ili ga jednostavno postaviti na neko povišeno mjesto.

Osim što upija vlagu, bršljan čisti zrak od štetnih tvari i osvježava prostoriju. Također, njegovi gusti listovi stvaraju prirodnu barijeru koja izolira prostor od hladnoće.

Bambusova palma (Chamaedorea seifrizii)

Bambusova palma (Chamaedorea seifrizii) - biljke koje smanjuju vlagu
Bambusova palma (Chamaedorea seifrizii) – biljke koje smanjuju vlagu

Bambusova palma (Chamaedorea seifrizii), poznata i kao bambus dlan, pravi je dragulj za domove koji se bore s vlagom. Ova elegantna palma ne samo da će unijeti dašak tropske atmosfere u vaš prostor, već će svojim gustim, pernatim listovima upijati višak vlage iz zraka.

Bambusova palma uspijeva na mjestima s manje svjetla, što je čini idealnom za one dijelove doma koji nemaju puno sunca. Zalijevajte je redovito, ali pazite da ne pretjerate – voli vlažno tlo, ali ne i stajaću vodu. Osim što će vam pomoći u borbi protiv vlage, ova palma će pročistiti zrak i unijeti dašak svježine u vaš dom.

Kalateja (Calathea)

Bambusova palma (Chamaedorea seifrizii) - biljke koje smanjuju vlagu
Bambusova palma (Chamaedorea seifrizii) – biljke koje smanjuju vlagu

Kalateja, prava kraljica šarenila! Ova tropska ljepotica očarat će vas svojim raskošnim lišćem prošaranim najrazličitijim uzorcima i bojama. No, kalateja nije samo lijepa, već je i praktična – obožava vlagu pa je idealna za prostore poput kupaonice ili kuhinje gdje se vlaga često nakuplja.

Postavite je na mjesto s neizravnom svjetlošću i redovito zalijevajte, pazeći da zemlja uvijek bude malo vlažna. S vremena na vrijeme nagradite je tuširanjem mlakom vodom kako biste joj očistili listove od prašine i pružili dodatnu vlagu. Uz malo pažnje, kalateja će vam uzvratiti bujnim rastom i prekrasnim lišćem, a usput će vam pomoći u borbi protiv vlage u domu.

Menta

Menta - biljke koje smanjuju vlagu
Menta – biljke koje smanjuju vlagu

Menta, ta osvježavajuća biljka koju mnogi povezuju s čajem ili žvakaćim gumama, ima skriveni talent – upija vlagu iz zraka! Osim što će svojim mirisom razbuditi vaša osjetila, menta će vam pomoći da održite optimalnu razinu vlage u prostoriji. Možete je smjestiti u kuhinju, kupaonicu ili dnevni boravak, a osim što će upijati vlagu, osvježit će prostor svojim prepoznatljivim mirisom.

Paprena metvica je jednostavna za uzgoj i ne traži puno pažnje. Dovoljno joj je malo svjetla i redovito zalijevanje, a zauzvrat će vam pružiti svježe listiće za čaj ili osvježavajući napitak. A ako se odlučite za uzgoj u vrtu, paprena metvica će svojim mirisom otjerati dosadne komarce!

Ako u svom domu imate problem s viškom vlage, naše profesionalno isušivanje vlage pomoći će Vam dovesti vlagu na optimalnu razinu. Ako samostalno želite riješiti problem, u našoj ponudi dostupni su i isušivači vlage.